Lipozómy

Lipozómy popísal prvý krát v r. 1965 A. Bangham, který ich chcel použiť ako modely ku skúmaniu biologických membrán. Už krátko na to bola zahájená intenzívna výzkumná práca s cieľom vyvinúť liečivá, které by lipozómy obsahovali.

Lipozómy sú veľmi malé guľovité útvary o priemere od 20 do 500 nanometrov, teda sú mnohonásobne menšie, než útvary v obvyklých emulziách. Lipozómy sa skladajú z látok ktoré majú ako lipofilný (s tukom sa miesiaci), tak aj hydrofilný (s vodou sa miesiaci) charakter. Týmto spojením vznikajú molekuly majúce oboje vlastnosti. Takéto molekuly sa usporiadávajú do dvojitej vrstvy, kde majú svoje "mastné" konce nasmerované dovnútra a "vodné" von, takže vytvárajú akoby membránu, vo vnútri ktorej môžu byť prenášané látky ktoré majú charakter tuku, alebo sú v tukoch rozpustné. Pretože sú to guľovité útvary, majú "duté" vnútro, kde je možné prenášať látky, které majú charakter vody alebo sú vo vode rozpustné.

Lipozómy svojou miniatúrnou veľkosťou a štruktúrou „obchádzajú“ štandardný mechanizmus vstrebávania živín  tráviacim traktom, prenikajú veľmi ľahko sliznicami zažívacieho traktu. Biologická využiteľnosť účinných látok v tejto forme je niekoľkonásobne vyššia ako v akejkoľvek inej forme. Lipozómy sú trasportované krvou a ich charakter zabezpečuje ľahkú priestupnosť bunkovou membránou a pôsobením účinných látok priamo vo vnútri buniek.

Lipozómy sú príkladom prospešného využitia nanotechnológií v medicíne.

Priekopníkom na poli výskumu a výroby lipozómových vitamínových doplnkov je firma Livon Laboratories z USA. https://www.livonlabs.com